sâmbătă, 8 octombrie 2011

Tehnologia de crestere a gainilor outoare

In unitatile specializate sunt utilizati de obicei hibrizi outori cum ar fi: Albo-G7, Safir 108, Safir 367, Albo SL 2000, Roso SL 2000, etc.
Multa vreme cercetarea de specialitate s-a orientat catre obtinerea de hibrizi de la care sa se obtina un numar cat mai mare de oua pe durata unui ciclu de productie. Iata insa ca cerintele pietei au reusit sa modifice intrucatva aceasta optica. Se urmareste, astfel, extinderea perioadelor de ouat chiar daca, pe ansamblu, productia ramane identica. Important este sa se elimine sau sa se diminueze varfurile de productie urmate de goluri de productie. Exista de asemenea preferinte in ceea ce priveste culoarea cojii oului, culoarea galbenusului etc.

TEHNOLOGIA CRESTERII PUICUTELOR OUTOARE

La fel cu puii pentru carne, pucutele outoare pot fi crescute pe asternut permanent sau in baterii.
Densitatea de populare a tarcurilor este de aproximativ 250 pui de o zi pe metru patrat de suprafanta radianta a eleveuzei. Regimul de temperatura sub eleveuza si in hala este asemanator cu cel descris in cazul puilor pentru reproductie si in cazul puilor de carne. De la rasa la rasa sunt sunt semnalate si unele diferente dar ele sunt nesemnificative.
Astfel, in primele doua zile de viata temperatura sub eleveuza va fi de 33-34 g C ajungand ca la varsta de patru saptamani sa fie de 18-20 g C. Trebuie precizat ca aportul al eleveuzelor nu se extinde pe durata intregului ciclu evolutiv al puilor care dureaza 16 saptamani. In functie de anotimp sau atunci cand instalatia fixa de incalzire a hranei poate realiza singura aportul tehnic necesar, eleveuzele se intrerup din functionare. Atat in eleveuza cat si in restul halei temperatura se citeste pe un termometru tinut la nevelul taliei puilor.

UMIDITATEA relativa a aerului va fi de 60-70% in primele 10 zile si de 55-70% in urmatoarele. Trebuie luate masuri in zilele toride cand temperaturile cresc mult si umiditatea scade in jurul valorii de 40%. Acum trebuie declansate perdelele de apa din dreptul gurilor de aer reusind prin aceasta o racorire a adapostului si o crestere locala a umiditatii aerului.

VENTILATIA se face dupa acelasi principiu ca la halele descrise anterior. Volumul de aer ventilat difera atat de la anotimp cat si pe masura ce puii inainteaza in varsta.

ILUMINATUL este un factor important in asigurarea unui microclimat adecvat cresterii puicutelor. In general iluminatul in primele trei saptamani de viata se extinde pe durata a 23 de ore dintr-o zi. Intre 4 si 6 saptamani doar 12 ore va fi lumina in hala pentru ca dupa aceea sa se reduca la noua ore zilnic. Intensitatea luminii in primele patru zile va fi de 30 lucsi, iar apoi va scadea la 10 lucsi. Pentru obtinerea unei intensitati de 30 lucsi consumul de curent este de 4W / m2 ora, iar pentru 10 lucsi consumul este de 1,5 W / m2.

INTRETINEREA SI EXPLOATAREA ADULTELOR OUTOARE

Dupa ce-a dea 16-a saptamana de sedere in hala de crestere, puicutele vor fi transferate in hala de productie. Sistemul de organizare al unei hale de productie urmareste obtinerea de rezultate bune cu cheltuieli reduse. Din acest motiv, intretinerea gainilor in baterii de custi este un sistem foarte des intalnit. In continuare vom insista asupra microclimatului in halele de intretinere a gainilor outoare si mai mult asupra dotarii tehnice a acestor hale.

MICROCLIMATUL IN HALA DE ADULTE OUTOARE

TEMPERATURA in hala va fi de 18-23 g C. Valorile situate sub sau peste acest interval au repercusiuni directe asupra productiei de oua (calitative si cantitative). Dotarile specifice ale halei trebuie sa asigure posibilitatea reglarii temperaturiiatunci cand factorii externi impun acest lucru.

UMIDITATEA RELATIVA se va situa in intervalul 55-70%. Avand in vedere ca vara umiditatea sufera o scadere importanta si ca anotimpurile umede cresc sensibil procentul de umiditate, dotarile halei trebuie sa fie in masura sa contracareze deficitul si excesul.

VENTILATIA halei pentru gaini outoare se face dupa acelasi principiu ca la halele prezentate anterior. Esenta acestui principiu este ca ventilatoarele absorb aerul uzat din hala si il evacueaza in exterior. Prin deschideri reglabile aerul proaspat patrunde in interiorul halei anihiland diferenta de presiune cauzata de evacuarea fortata.
Calitatea aerului in interiorul halei este perceputa de ingrijitor imediat ce patrunde in interiorul acesteia. Un aer viciat, incarcat cu gaze toxice provenite de la excremente si resturi de hrana se simte imediat si impune folosirea unui numar mai mare de ventilatoare. Experimental s-a constatat ca, in functie de varsta, necesarul de aer proaspat introdus in hala este urmatorul:
a) pentru gaini in varsta de 5-6 luni:
-1-1,2 m3/h iarna
-2,6-3,2 m3/h toamna si primavara
-4,5-4,8 m3/h vara
b) pentru gaini mai mari in varsta:
-1-1,6 m3/h iarna
-3,6-3,8 m3/h toamna si primavara
-4,6-5,2 m3/h vara
Nivelul noxelor in halele pentru gaini outoare nu trebuie sa depaseasca 0,3% CO2, 40 p.p.m CO, 20 p.p.m NH3 si 5 p.p.m H2S.

ILUMINATUL in hala are mai mare importanta in cazul gainilor decat in celelalte cazuri descrise pana acum. Iluminatul slab pe o perioada prelungita de timp poate duce la incetarea ouatului. Iluminatul excesiv de intens poate conduce la picaj, canibalism, prolaps etc.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !