luni, 10 octombrie 2011

Probleme legate de clocit si de eclozare

Nu intodeauna lucrurile se petrec intr-un mod atat de "simplu". Unii pui nu reusesc sa iasa din ou, sunt malformati sau au o constitutie slaba, astfel ca nu reusesc sa supravietuiasca in primele minute sau ore de viata. Acest fenomen poate avea mai multe cauze pe care le putem elimina total cu ajutorul incubarii artificiale.

Simptomele individuale si cauzele lor sunt valabile si pentru procesul clocitului natural. In special factorii care isi au cauza in timpul dinaintea clocitului trebuie mentionati aici: hranirea si intretinerea deficitara a genitorilor, depozitarea inadecvata a oualor. Este important ca ouale pentru clocit repartizate unei singure closti sa nu fie exagerat de multe. Cu cat mai putine, cu atat mai bine. Comportamentul clostii in perioada clocitului este hotarator, pentru succesul clocitului. Este bine ca gaina sa cloceasca intr-un mediu linistit, conditiile climatice sa fie mentinute constante si sa fie o hrana buna, suficienta si apa proaspata.

CLOSTILE NEPOTRIVITE

Adeseori este foarte dificil sa gasesti pasarile potrivite pentru clocitul natural, dar se si poate, pe vreme buna, sa existe in adapost mai multe gaini aflate in dispozitia de a deveni closti.

Aceasta inseamna, pentru noi, mai putine oua si mai multa agitatie in cadrul cardului. Adeseori, pentru a impiedica gainile sa cloceasca, oamenii le-au aplicat metode destul de chinuitoare. Pasarile erau tinute secunde la rand cu capul in apa rece ca gheata, varate in saci sau tinute zile intregi pe podelele reci sau in sobe incalzite.

O metoda mai umana din vremuri stravechi a fost relatata de K. Romer in anul 1892:
"Acest scop se realizeaza inchizand gaina intr-o cusca sau intr-un cos". Prin inchiderea sau prin izolarea gainilor, in cateva zile acestea isi pierd dispozitia de a mai cloci.

Imbaierea gainilor in apa rece este inutila si duce la imbolnavirea lor. Se recomanda ca gaina sa fie introdusa intr-un castron adanc cu apa si sa fie acoperita cu un strat gros de paie, ceea ce determina gaina sa evite cuibul. Se recomanda izolarea gainilor pentru ca acestea sa nu mai simta dorinta de a cloci.

CAUZELE REZULTATELOR PROASTE ALE ECLOZARII:

1. -Simptome: Ou fara semne de dezvoltare interna.
-Cauze posibile: Prea putini sau prea multi cocosi, stare de dispozitie proasta a cardului, oua prea vechi puse la clocit, oua depozitate la temperaturi prea scazute (lucru valabil si pentru clocitul natural).

2. -Simptome: Oua cu embrionul mort, observat la prima scanare.
-Cauze posibile: Temperatura necesara pentru clocit nu este respectata (este prea mare sau prea scazuta), aerisirea este insuficienta, oscilatiile de temperatura sunt prea mari, intoarcerea necorespunzatoare a oualor (prea rar sau prea des).

3. -Simptome: Oua ciobite cu pui morti.
-Cauze posibile: Umezeala insuficienta, temperaturi prea scazute sau cresteri prea bruste si prea mari de temperatura.

4. -Simptome: Pui lipiciosi sau umezi lipiti de coaja.
-Cauze posibile: Puiul este uscat la eclozare din cauza deficitului de umiditate.

5. -Simptome: Puiul se umezeste si se lipeste de continutul oului.
-Cauze posibile: Clocitul la o temperatura prea scazuta si cu un grad prea mare de umiditate.

6. -Simptome: Pui cu malformatii.
-Cauze posibile: Deficiente ereditare dar si intoarcerea oualor realizata inadecvat sau o temperatura deficitara de incubare.

7. -Simptome: Pui morti cu miros foarte rau.
-Cauze posibile: Infectia cordonului ombilical (din cauza lipsei de igiena a incubatorului)

8. -Simptome: Pui prea mici.
-Cauze posibile: Oua prea mici (lucru valabil si in cazul clocitului natural), temperatura prea mare la incubare si ventilatia insuficienta.

9. -Simptome: Ecclozare timpurie.
-Cauze posibile: Temperatura prea inalta in timpul clocitului.

10.-Simptome: Eclozare intarziata.
-Cauze posibile: Temperatura clocitului prea scazuta.

Pe aceiasi tema: Clocitul oualor de gaina


1 comentarii:

We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You've done a formidable job and our entire community will be grateful to you.


Check out my homepage - Mario Lemieux Jersey

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !