luni, 14 decembrie 2009

Uriasul Belgian

Aceasta rasa a fost formata in jurul anului 1825, in districtul Gand din provincia belgiana Flandra. Nu se cunoaste insa modul sau de formare. Unii sustin ca provine din iepurele salbatic domesticit si selectionat. Altii sunt de parere ca provine din incrucisarea iepurelui de camp cu iepurii de casa belgieni de culoare cenusie. 
Femelele sunt apte pentru reproductie la varsta 
de 8 luni, iar masculii la 9 luni. Daca se depaseste aceasta varsta femelele se ingrasa si pot deveni sterile.

Caractere de exterior

Capul este relativ mare, ochii mici, de culoare bruna la iepurii care au parul de culoare inchisa si roza la cei de culoare alba. Urechile lungi de 18 - 20 cm, cu varfurile rotunjite, mobile, tinute in forma de V . Gatul este relativ scurt si gros, salba aproape inexistenta la mascul. Femela are salba usor dezvoltata, intinzandu-se pe membrele anterioare. Corpul este cilindric, cu pieptul si crupa larga, linia spinarii dreapta, sau putin lasata si bine dezvoltata. Membrele sunt musculoase, puternice, unghiile brune-negricioase sau albe (dupa culoarea parului de pe trunchi) . Culoarea blanii poate fi : neagra, aguti, alba, albastru - cenusiu si baltata. Ca defecte putem intalni : marime si greutate necorespunzatoare, cap berbecat, pete la ochi, urechi ascutite sau lasate in jos, piept ingust, crupa tesita, parul lung sau lanos, blana de nuanta galbuie.1 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !