luni, 14 decembrie 2009

Albastrul Vienez

Albastrul Vienez. Este o rasa creata in Austria prin incrucisarea unor reproducatori masculi de culoare neagra din rasa Urias Belgian cu femele locale de culoare albastra. In urma incrucisarilor si a unei riguroase selectii efectuate in decurs de 4 ani (1894 - 1898) s-a reusit sa se creeze o valoroasa rasa. Astfel, in 1898 rasa a fost recunoscuta oficial sub denumirea de ' Uriasul Albastru Vienez" In acelasi an s-au prezentat la expozitia de iepuri din Viena 14 exemplare din noua rasa. Exemplarele prezentate s-au bucurat de o unanima apreciere si au obtinut cea mai mare distinctie a expozitiei, medalia de aur. Greutatea primelor exemplare era de 6 - 7 Kg. Cu timpul, crescatorii austrieci si-au concentrat atentia in directia imbunatatirii calitatii blanitei si a culorii albastre, neglijand problema greutatii corporale. In felul acesta, rasa si-a pierdut tot mai mult din caracterul ei de urias, fapt care a contribuit la schimbarea denumirii in "Albastrul Vienez" , denumire sub care este cunoscuta si astazi. Marimea ei corespunde greutaii de 3,250 - -4,250 Kg. Prolificitatea medie este de 7 - 8 pui la o fatare. Ajunge la maturitatea sexuala cam la 8 - 9 luni. Lungimea corpului este de 45 - 60 cm. Varsta optima pentru inceperea ingrasarii este de 5 - 7 luni.
Caractere de exterior
Capul este alungit, ochii de culoare gri - albastru inchis. Corpul, cilindric cu spinarea dreapta. Membrele sunt puternice, cu unghii brune. Femelele pot avea o salba mica. Blanita are culoare plumburie albastra inchisa, uniforma pe tot corpul, cu un luciu pronuntat metalic. Parul este lung, subtire, des si matasos. Uneori se tunde pentru a scurta lungimea parului. La fabricarea palariilor din fetru parul acestei rase este mult mai apreciat decat cel provenit de la alte rase. Se considera defecte petele albe sau culorile mai deschise.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !