sâmbătă, 12 iunie 2010

Raia la iepuri

Raia urechii

Aceasta boala este detrminata de un anumit soi de capusa.

Inflamatiile urechii - Urechea externa

Raia sau infectiile micotice pot produce inflamatii ale urechii externe. Aproape intodeauna se constata existenta bacteriilor ca agenti patogeni secundari.

Scuturarea frecventa a capului, frecarea urechilor, formarea de pustule, aparitia ulterioara a cojilor sunt simptome clare de boala. In cazul dermatomicozelor, si alte parti ale corpului - cap, trunchi, picioarele din fata - pot fi afectate de boala.

Dupa constatarea cauzelor exacte ale bolii de catre medicul veterinar, prin analize de laborator, inflamatia poate fi tratata local.

Urechea medie si interna

Inflamatiile urechii medii si interne sunt aproape intodeauna urmari ale imbolnavirilor generale bacteriene (pasteureloza). In cazul inflamatiilor orificilor nazale si faringelui, agentii patogeni bacterieni pot ajunge prin trompa lui Eustache in urechea medie. Aici apare o imflamatie care, la inceput nu este recognoscibila, apoi devine purulenta.

Simptome: In continuarea evolutiei bolii se ajunge la o pozitie usor stramba a capului, iar mai tarziu cand si organul echilibrului este atacat (urechea interna), tulburarea simtului echilibrului se manifesta foarte clar printr-o foarte accentuata pozitie stramba a capului. Iepurii merg stramb, cad. Nu mai este posibila coordonarea miscarilor.

De regula, in aceste cazuri nu exista tratament. Iepurii cu puternice tulburari de echilibru trebuie omorati.

Panile urechii, hematoame

In special in cazul raselor de iepuri cu urechi lungi, este frecventa aparitia hematoamelor in pavilionul urechii.

Roaderea pavilioanelor urechii la pui duce la mutilarea urechii. frecarea si traumatismele pavilionului urechii provoaca o umflatura pe o singura parte care duce la lasarea in jos a urechilor (hematom). In ambele cazuri infectia bacteriala trebuie impiedicata prin intrebuintarea unguentelor antibioticele sau spray-urilor terapeutice. In cazul hematoamelor, medicul veterinar indeparteaza prin punctii lichidul format sub pielea pavilionului urechii, ingrijeste rana aparuta in urma punctiei si impiedica extinderea hematoamelor prin aplicarea unui pansament strans.



1 comentarii:

pai tot nu ati spus cum sar putea trata??prin spray terapeutic??

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !