luni, 14 decembrie 2009

Angora

Rasa Angora - Fata de rasle de iepuri prezentate pana acum, majoritatea cu dubla utilizare si care rasplatesc munca si investitiile crescatorilor, in primul rand prin productia de carne si numai apoi prin blana lor, Angora este singura rasa care prin productia de par (lana) asigura pentru industria textila o materie prima foarte valoroasa, cautata in toata lumea. Parul acestei rase este relativ lung, moale, elastic, matasos si este cunoscut sub numele de lana Angora. In mod normal, atunci cand parul animalelor ajunge la lungimea de maturitate specifica rasei, cresterea firelor de par se opreste. Daca parul este tuns, el va creste din nou numai dupa prima naparlire. La iepurele Angora parul creste continuu, putand ajunge pana la lungimea de 30 cm. Dupa tuns, parul creste imediat din nou, fara a mai astepta perioada de naparlire. Aceasta calitate a parului Angora a aparut prima data la capra, ca rezultat al unei mutatii intamplatoare. Mutatia a aparut pentru prima data la caprele din provincia Angora. Caprele Angora produc o lana foarte fina. Ulterior, angorismul ca fenomen s-a facut cunoscut si la alte specii de animale ; cobai, pisica si iepure de casa. Nu se cunoaste inca originea exacta a iepurelui Angora. Este sigur insa ca rasa a aparut de multa vreme.
Iepurele Angora are corpul de dimensiuni mijlocii si o greutate de 2,5 - 3,5 Kg. Lana este alba, ochii de culoare rosie, forma corpului este asemanatoare cu a raselor de carne. Cu toate ca este necesar ca organismul sa fie rezistent, bine conformat, cu osatura puternica si corespunzatoare, totusi, la selectie se tine seama in primul rand de cantitatea de lana produsa si de indicii calitativi ai lanii. Lana trebuie sa fie deasa, foarte fina, elastica, de culoare alba imaculat, luciul stralucitor, iar firele trebuie sa fie ondulate. Prolificitatea este de 6 - 10 pui la o fatare. Greutatea puilor la nastere este de 55 - 65 g si ajung la maturitatea sexuala la 7 - 8 luni.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !