sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Clocitul oualor de gaina

Oul bun pentru clocit

Esentiala pentru succesul clocitului este starea interioara si exterioara a oului. Un alt detaliu important:daca sunt destule gaini in card. Din experienta, s-a constatat ca, in cazul raselor grele, este bine sa fie 10 gaini la un cocos iar in cazul raselor usoare 15 gaini. Trebuie sa incercam sa pastram gainile tinere si vioaie care au pana la varsta de doi ani - tot ce depaseste aceasta varsta trebuie sa ia drumul oalei de gatit. Alti factori care privesc calitatea oului pentru clocit, importanti atat pentu gaina cat si pentru cocos sunt calitatea hranei si apei, un climat echilibrat in adapost, o iluminare corespunzatoare, fecundarea si depozitarea adecvata a oualelor pentru clocit si pastrarea cu grija a oualor de o mare insemnatate pentru perpetuarea rasei.

Alegerea si depozitarea oualor pentru clocit

In cazul gainilor dintr-o rasa medie, oul bun pentru clocit ar trebui sa cantareasca circa 50 pana la 60 de grame, sa fie curat, absolut nevatamat si nu mai vechi de 14 zile. Trebuie sa fie depozitat pe tablii de lemn sau de metal la o temperatura de 12-14 grade C si la un nivel de umiditate de circa 75% intr-un spatiu bine aerisit. 

Incubatorul

Propriul incubator ne ofera ocazia de a putea observa indeaproape procesul de incubare ca si in cazul clocitului natural.

In functie de marimea si felul constructiei, capacitatea acestor mici incubatoare este diferita. De regula, se recomanda ca aparatul sa nu fie folosit la toata capacitatea. Ouale fecundate se pun la clocit in aceeasi zi si data se va nota.

Intoarcerea oualor

Incubatoarele mai si performante dispun, pe langa reglarea temperaturii, a umiditatii si oxigenarii si de intoarcere automata. In cazul aparatelor de mici dimensiuni, aceasta operatiune trebuie facuta cu mana.

Este suficient ca ouale sa fie intoarse de trei-patru ori pe zi. In orice caz, trebuie sa avem mare grija si sa intoarcem cu multa atentie ouale cu 1/3 pana la 1 in jurul axei, pentru ca embrionul sa nu se lipeasca de coaja. In acest scop se recomanda sa insemnam ouale cu un creion, pentru a sti de pe ce parte am inceput sa le intoarcem. Fazele critice sunt intre cea de-a treia si cea de-a cincea, cand se formeaza sistemul respirator si incepe schimbul de substante prin prelucrarea albusului si grasimii, precum si intre ziua 18 si ziua 20 cand se realizeaza respiratia prin plamani. Incepand de acum, puii produc din ce in ce mai multa caldura. Pentru a evita supraincalzirea si eventualele urmari ale acesteia, trebuie sa scadem temperatura cu circa 1 grad.

Iintoarcerea oualor se efectueaza din a 4 zi pana in ziua 18. Primele 3 zile si ultimele 3 zile nu se intorc. Din ziua 19 doar verificati daca a inceput eclozarea.



15 comentarii:

Multumim pentu informatii.Sa sti ca unele chiar ne sunt de ajutor.

Bravo, in sfarsit ceva interesant pe net

sincer multa teorie ce ai scris tu aici se poate sintetiza in 3 fraze. dar cand ciocnesc oualele ce faci?cand ies pui din ou unde ii ti?le mai verifici intre timp in a 8 zi in a 16 a si in in a 19.in plus uncubatorul trebuie umplut la capacitatea maxima ca mai arunci din oua pe parcurs

In acest post este vorba despre clocitul oualor, nu despre eclozare sau modul de cresterea puilor. Si vad ca te contrazici, ba zici ca puteam sitetiza in 3 fraze, ba ca puteam sa scriu mai amanuntit despre nu stiu ce prb.

care sint tratamentele profilactice a puilor de gaina din prima zi de viata pina la virsta de 1 an, si ce vaccini trebuie facute in acest timp?

Urmareste blog-ul. In viitorul apropiat urmeza sa postez si despre tratamentul si vaccinurile pentru pui si gaini.

Multumim pentru informatii.

in care din alveole se pune apa in primele 3 zile si in iultimele 3 zile si in care alveola se pune apa in timpul clocirii?

amsi eu o intrebaream o clocitoare cu 2 alveole aveola a este mai mare si alveola b este mai mica. nu imi mai aduc foarte bineaminte daca puneam apa in ambele alveole in primele 3 si ultimele 3 zile si in care alveola puneamapa in restul zilelor.as dorii un raspuns daca se poate . VA MULTUMESC ANTICIPAT DORIN BUCURESTI

Buna ziua. Am o cunostinta care a tinut oaule 2 saptamani la clocitoare si apoi le-a mutat sub o closca. Din 50 de oua i-au ecluzat doar 10. Mentinonez ca din aceeasi serie de oua o alta persoana a scos pui la clocitoare in procend de 95%. Ma intereseaza sa imi spuneti daca aceasta mutare sr fi putut intrerupe procesul de incubare? Multumesc anticipat

Buna ziua vreau si eu sa pun o clocitoare dar nu stiu la ce temperatura trebuie sa fie ma poate ajuta cineva?Multumesc anticipat Ionut

ce se intimpla cu daca in incubator nu mai functioneaza ventilatorul pret de citeva ore ? (ouale sunt in a 14 a zi)

Cu cate zile poate intarzia eclozarea la ouale de gaina ?

Cu cate zile poate intarzia eclozarea la ouale de gaina ?

ce se poate antampla daca mia scazut temperature la 37.1?????

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !