luni, 14 decembrie 2009

Monta la iepuri

Monta la iepuri - Iepuroaicele fac parte din categoria animalelor poliestrice, motiv pentru care pot fi montate in orice perioada a anului. Dupa depistarea caldurilor, femela este introdusa in cusca iepurelui ce i-a fost repartizat prin planul de monta (iepuroaica este transportata la mascul tinand-o de spate, cat mai aproape de zona gatului, iar daca este cazul poate fi sustinuta cu o mana si de abdomen). Daca am muta iepurele la femela, acesta, din cauza ca nu cunoaste noul mediu de viata nu va monta, iar iepuroaica va deveni agitata si va avea fata de el o comportare agresiva, provocandu-i rani prin muscaturi, mai ales la nivelul testiculelor. La iepure, actul montei se desfasoara rapid, avand durata doar de cateva secunde. Este insa indicat ca monta sa se efectueze fara zgomote si pe timp racoros (dimineata sau seara). Ingrijitorul care asista la monta va trebui sa mute iepuroaica din nou in cusca dupa ce aceasta a fost montata. Pe cusca iepuroaicei montate se pune o tablita, pe care se va scrie data montei, masculul care a efectuat-o si data probabila a fatarii. Iepuroaicele care desi sunt in calduri refuza sa se monteze, se introduc in custi ce se vor aseza in vecinatatea masculului si vor fi duse la monta mai multe zile la rand, pana vor accepta masculul. Sunt insa cazuri cand femela, refuzand un mascul, este apoi dusa la altul, il accepta pe acesta din urma. Femelele care dupa cateva zile de la data montei incep sa-si smulga parul de pe abdomen si sa-si pregateasca cuibul, vor trebui duse din nou la monta, intrucat acestea sunt semne ale infecunditatii lor.


9 comentarii:

Exista vreun tratament care sa le creasca apetitul pt imperechere? Am 5 iepurite pe care le-am montat cu 2 iepuroi, dar raman ff greu gestante... Desi, iepuroii "cad" :)

ca sa ramana mai repede gestante sunt doua variante
1 sa le masezi usor zona genitala inainte sa le dai la iepuroi
2 sa le dai putina sare inainte cu cateva ore sa le dai la monta

Ma numesc Claudiu si m-ar interesa daca imi poate raspunde cineva la o intrebare:"Nu se starpeste o iepuroaica daca se baga de mai multe ori la monta......asa cam cateva zile consecutiv....."....Numai bine tuturor

am dat iepuroaica la iepure si au trecut deja 40 de zile . de ce nu a fatat? am vazut ca si facut cuib si sia dat blana jos dar apoi la distrus dupa 3 zile.

daca iepuroaica este mama iepuroiului are ceva?

daca iepuroaica este mama iepuroiului care a fost montata de el are ceva?

cum se cunosc epuroaecele cand sunt montate

salut
ma numesc sergiu si as avea si eu o intrebare crescatorilor
profesionisti la cate luni se da la monta iepuroaicele belgiene

Trimiteți un comentariu

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !